За първи път в Мексико, начело на страната застава жена-президент

...
 
За първи път в Мексико, начело на страната застава жена-президент
Коментари Харесай

За първи път в Мексико, начело на страната застава жена-президент с българско потекло 

 

За първи път в Мексико, отпред на страната застава жена-президент с българско родословие. Кандидатката на ръководещата партия Клаудия Шейнбаум завоюва безапелационна победа на изборите с близо 58% от гласовете. Основният ѝ конкурент Сочитъл Галвес остава надалеч обратно с 30%.

Корените на Шейнбаум са от Пловдив. По майчина линия баба ѝ и дядо ѝ са имигрирали в Мексико от България, бягайки от

За първи път в Мексико, отпред на страната застава жена-президент с българско потекло  03.06.24 13:16 Додик възнамерява да смени името на Сребреница, там никой не е умрял 03.06.24 12:56 Григор Лилов: Поне опазването на здравето не забърквайте в предизборната агитация! 03.06.24 12:47 Ген. Димо Гяуров за „ Сребреница “: Гласуването в Организация на обединените нации с „ въздържал се ”, демонстрира жестоко непознаване на дипломатическите практики 03.06.24 12:26 Безсилието в акцията на ПП-ДБ добива неуместни измерения. Хванали са се като удавници за сламка за измисления от тях скандал „ Сребреница “ 03.06.24 12:10

За първи път в Мексико, отпред на страната застава жена-президент

Тя е и първата жена кмет на столицата Мексико сити.

Най-големите избори в историята на Мексико са и най-кървавите в актуалната история на страната.

По време на акцията бяха убити 38 претенденти, в това число локален претендент, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието ускори безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

SafeNews напомня, че гръмнаха прочут политик в Мексико часове преди отварянето на изборните секции, предават международните медии. Това е Израел Делгадо Вега, претендент за народен представител от PT и PVEM. Това оповестиха от прокуратурата на щата Мичоакан.

Убийството е станало в Куицео, Мичоакан. Той е убит, до момента в който излиза от вкъщи си. Делгадо е бил единствено на 35 години.

Преди дни гръмнаха кмет по време на избирателен протест в Мексико.

Това е последното от поредицата набези преди вота през уикенда. До момента в  Мексико са убити най-малко 28 претенденти за изборни политически постове.

В началото на май девет души бяха убити при две набези против претенденти на локалните избори на 2 юни в Чиапас, в южната част на Мексико.

Според прокуратурата този район е новата цел за организираната престъпност.

Картели, банди или групировки се пробват да наложат кандидати на изборите.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР